Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci zdolali Američanov, v predĺžení rozhodol teč Kelemena

.sita .šport

Pripísali sme si dva body za výhru 5:4 v predĺžení.

Slováci zdolali Američanov, v predĺžení rozhodol teč Kelemena sita/AP Photo/Darko Vojinovic

slovenská hokejová reprezentácia uspela vo svojom treťom vystúpení na majstrovstvách sveta v Česku. V súboji základnej B-skupiny v Ostrave proti Američanom siahala na tri body, napokon však získala dva za triumf 5:4 po predĺžení. V pondelok popoludní viedli zverenci trénera Craiga Ramsayho 2:0 aj 4:1, napokon však duel dospel do predĺženia a v ňom rozhodol Miloš Kelemen. Prvýkrát na turnaji neboli slovenskí hokejisti dominantní po streleckej stránke, súper ich prestrieľal 43:25. V tabuľke B-skupiny majú hokejisti spod Tatier na konte päť bodov a posunuli sa na priebežnú druhú priečku za Švédov. V utorok majú Slováci voľno, v stredu o 20.20 h si zmerajú sily s Poliakmi.

Prvá tretina bola zo strany slovenského tímu výborná. Už v 4. minúte otvoril skóre duelu Miloš Kelemen, ktorý za Alexa Nedeljkovic poslal puk od Matúša Sukeľa. Poistku pridal Libor Hudáček, ktorý sa ocitol v prečíslení s Tomášom Tatarom a zakončoval do okdrytej bránky. "Do každého zápasu musíme takto vstúpiť. Je to naša tvár, napádame a hráme rýchly hokej. Musíme v tom pokračovať. Súper asi nečakal takýto vstup do zápasu," komentoval po prvej tretine Miloš Kelemen v prenose televízie JOJ.

V druhej časti síce Američania skorigovali zásluhou Matta Boldyho, ale slovenská reprezentácia kontrovala presným zásahmi obrancov zo zámoria. Najprv Šimon Nemec našiel medzeru medzi betónmi súperovho gólmana a po Patrik Koch poslal puk ponad ľavý betón amerického brankára. V tom okamihu americkí tréneri siahli k zmene a do bránky poslali Treya Augustina. V druhej časti mali americkí hokejisti streleckú prevahu, ale skórovali iba raz, keďže Samuel Hlaval predvádzal skvelé zákroky. "Hráme zodpovedne a tlačíme sa do bránky a strieľame. Máme aj šťastie a teraz musíme hrať svoju hru až do konca," zhodnotil Patrik Koch po druhej časti.

Tretia dvadsaťminútovka patrila výberu USA, Slováci hrali pasívne a boli pod tlakom. Na rozdiel dvoch gólov skorigoval Shane Pinto, ďalší gól amerického tímu pridal Brady Tkachuk a v 57. minúte vyrovnal na 4:4 obranca Luke Hughes. Nasledovalo predĺženie, v ktorom o druhom bode pre slovenský tím rozhodol teč Kelemena.

V Ostrave sa v pondelok uskutočnil 32. vzájomný duel oboch súperov, slovenský výber dosiahol dvanásty triumf. Trikrát sa zrodila remíza a Američania zaznamenali 17 víťazstiev. Prechádzajúci zápas oba výbery absolvovali pred šiestimi dňami v Bratislave, Američania v príprave triumfovali 6:2.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2024 - Česko:

B-skupina (Ostrava):

USA - Slovensko 4:5 po predĺžení (0:2, 1:2, 3:0 - 0:1)

Góly: 25. Boldy (L. Hughes, Gaudreau), 45. Pinto (Farabee, Zegras), 54. B. Tkachuk (Pinto), 57. L. Hughes - 4. Kelemen (M. Sukeľ, Kudrna), 12. L. Hudáček (Tatar), 28. Nemec (Fehérváry, M. Pospíšil), 29. Koch (M. Pospíšil, Kelemen), 64. Kelemen (Nemec, M. Pospíšil)

Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Campbell, Pearce (obaja Kan.) - Špůr (ČR), Yletyinen (Fín.), 9109 divákov

Zostavy:

USA: Nedeljkovic (29. Augustine) - Werenski, Seth Jones, Sanderson, L. Hughes, Vlasic, Petry, Kesselring - Nelson, Gaudreau, Boldy - Pinto, Caufield, B. Tkachuk - Farabee, Zegras, Smith - Hayes, Eyssimont, Kunin - Leonard

Slovensko: Hlavaj - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Golian, Gajdoš - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - L. Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, M. Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, M. Sukeľ, Kudrna

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite