Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci remizovali s Rumunmi a postúpili z 3. miesta v skupine do osemfinále

.sita .šport

Všetky štyri tímy v „éčku“ získali zhodný počet štyroch bodov. Slováci obsadili v skupine 3. priečku.

Slováci remizovali s Rumunmi a postúpili z 3. miesta v skupine do osemfinále SITA/AP Photo/Martin Meissner

slovenskí futbaloví reprezentanti sa po druhý raz v ére samostatnosti predstavia v osemfinále majstrovstiev Európy. Mužstvo spod Tatier spečatilo postup medzi šestnástku najlepších tímov tohtoročného šampionátu stredajšou remízou 1:1 s Rumunmi vo Frankfurte nad Mohanom v rámci E-skupiny. Všetky štyri tímy v „éčku“ získali zhodný počet štyroch bodov. Slováci obsadili v skupine 3. priečku. Prví skončili Rumuni, druhí Belgičania a poslední Ukrajinci. Na meno svojho osemfinálového súpera si Slováci budú musieť počkať do neskorého stredajšieho večera, keď sa duelmi F-skupiny uzavrie skupinová fáza turnaja, no už teraz je isté, že to bude buď Španielsko alebo Anglicko.

Napriek tomu, že remíza obom tímom zaručovala postup do osemfinále, sa hral od úvodu obojstranne aktívny zápas. Optickejšie mali prevahu slovenskí futbalisti, ktorí väčšinu prvého polčasu pustili Rumunov iba k strelám spoza šestnástky. Skóre stretnutia otvoril v 24. minúte Duda, ktorý profitoval z výborného centra Pekaríka. Rumuni nečakane udrelo krátko pred prestávkou. Hancko sa na hranici pokutového územia dostal do kontaktu s protivníkom a Rumuni po intervencii videoasistenta rozhodcu z nariadenej jedenástky vyrovnali po nechytateľnej strele Razvana Marina.

Druhý polčas v hustom daždi priniesol spočiatku napínavé divadlo. V úvodnej štvrťhodine sa dvakrát vyznamenal slovenský brankár Dúbravka. V 64. minúte mal gól na kopačke Strelec, no nanešťastie pre Slovensko trafil iba do ľavej nohy rumunského gólmana Nitu. Slovákom akoby „narástli krídla“ a Haraslínova „obaľovačka“ o minútu neskôr presvišťala tesne vedľa ľavej žrde. Po výdatnom daždi tempo hry opadlo a až do záverečného hvizdu sa hral medzišestnástkový futbal.

Slováci a Rumuni absolvovali vzájomný duel po takmer jedenástich rokoch. Predtým proti sebe naposledy nastúpili v prípravnom zápas v Bukurešti ešte auguste 2013 a zrodila sa vtedy remíza 1:1. Zo súčasného slovenského kádra na ME 2024 do duelu zasiahli Peter Pekarík a Juraj Kucka. Obaja v stredu zaznamenali okrúhly desiaty štart na tomto fóre, keďže nastúpili v základnej zostave slovenského tímu. Súťažný duel proti sebe predtým odohrali oba výbery ešte pred takmer 25 rokmi, v boji o ME 2000 sa v septembri 1999 zrodila v Bratislava vysoká prehra domácich 1:5. Kapitánom Rumunov bol v tom čase hviezdny Gheorghe Hagi, v stredu nastúpil za rumunský výber jeho syn Ianis.

Celkovo oba tímy odohrali v ére slovenskej samostatnosti deväť vzájomných duelov a ani raz sa Slováci netešili z víťazstva. Zrodilo sa v nich päť nerozhodných výsledkov a štyrikrát sa z triumfu radovali rumunskí futbalisti.

Majstrovstvá Európy 2024 vo futbale - Nemecko:

E-skupina:

FRANKFURT NAD MOHANOM

Slovensko - Rumunsko 1:1 (1:1)

Góly: 24. Duda - 37. R. Marin (z pok. kopu), ŽK: 90.+ Duda - 45.+ Burca, 45.+ Bancu, 88. Puscas, rozhodovali: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nem.)

Zostavy:

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (90.+ Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+ Bero) - Schranz (77. D. Ďuriš), Strelec (70. Boženík), Haraslín (70. Suslov)

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin - Hagi (66. Man), R. Marin (86. Rus), Stanciu, Coman (58. Sorescu) - Dragus (66. Puscas)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite