Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paralyžiarka Alexandra Rexová: Hollywoodske príbehy sa žijú vďaka vytrvalosti

.marian Jaslovský .šport .šport

Alexandra Rexová má 18 rokov. Je to útle dievča, rozpráva ticho a pokojne. Keby som to nevedel, nikdy by som o nej nepovedal, že je jednou z najlepších lyžiarok na svete vo svojej kategórii.

Paralyžiarka Alexandra Rexová: Hollywoodske príbehy sa žijú vďaka vytrvalosti REXA TEAM Saša s veľkým krištáľovým glóbusom. M. Neuwirth, G. Černáková, tréner M. Garaj a Saša s novým Taycanom.

a ak by som nevedel, že vidí veľmi zle, nevšimol by som si to. Pôsobí suverénne, keď si sadá za stôl na tlačovke v Porsche Centre, orientuje sa v priestore bez problémov, žiaden hendikep nevidno. Bodaj by nie – na svahu je to trochu náročnejšie, a ona to aj tak „dáva“.

Do Bratislavy prišla ukázať veľký krištáľový glóbus, ktorý získala po veľmi úspešnej sezóne. V uplynulej sezóne absolvovala všetkých 23 pretekov, 19-krát stála na pódiu a získala 1 620 bodov. Dva razy obsadila zlatú priečku v zjazde a super-G, 12-krát skončila druhá v obrovskom slalome, slalome a super-G a tretie miesto získala 2-krát v obrovskom slalome a slalome a raz v zjazde.  Je to už jej druhý glóbus. V osemnástich rokoch dosiahnuť dvakrát veľký krištáľový glóbus a aj zlato na paralympiáde v Pekingu (2022) je splnenie snov ako z hollywoodskeho filmu. Saša však chce ísť ďalej a tvrdo trénuje. Jej snom je získať medailu z každej disciplíny na paralympiáde 2026.

ide sa na lyže

Narodila sa na Záhorí. Lyžovať začala v piatich rokoch, ale bavil ju tenis a ona aj jej rodičia si mysleli, že toto bude jej hlavný šport. V detstve sa však ukázalo, že trpí zriedkavou genetickou Stargardovou chorobou, ktorá spôsobuje degeneráciu žltej škvrny na sietnici. To  je centrálna oblasť s najväčšou koncentráciou fotoreceptorov, umožňujúca najostrejšie videnie. Pre túto chorobu, ktorá občas znemožňuje vidieť predmety (napríklad letiacu loptičku), musela medzi šiestym a siedmym rokom života zmeniť šport. Rodičia niekde našli lyžiarsky kemp a Saška našla svoju novú cestu: na snehu.

oči paralyžiara

Ani pre človeka, ktorý vidí naozaj veľmi zle, to nie je na svahu prekážkou. Pravda, paralyžiari to sami nezvládnu, potrebujú „externé oči“. Pred každým paralympijským zrakovo postihnutým lyžiarom jazdí tzv. navádzač, ktorý musí byť sám znamenitý lyžiar a dokáže pomocou rádia navigovať lyžiarku na svahu. Predstavte si, že idete stovkou dole svahom, vidíte asi na jeden meter pred seba (to je Sašina kategória B2) a môžete sa spoľahnúť len na svojho navádzača a na vašu súhru. Ďalším hrdým vlastníkom veľkého krištáľového glóbusu je mladý akrobatický lyžiar Hugo Rybár.  

porsche

Saška, samozrejme, na aute nejazdí. Nemôže. Ale jeden sen aj tak mala. Sadnúť si za volant legendárneho Porsche 911, pocítiť vietor vo vlasoch, ktorý na svahu kvôli helme nikdy necíti, ani keď sa rúti rýchlosťou vysoko presahujúcou 100 km/h. Slovo dalo slovo, rýchlosť dala rýchlosť a v septembri minulého roku, len čo dovŕšila osemnásty rok života, bez toho, aby niečo tušila, dostala k narodeninám jazdu v bezpečnom prostredí zvolenského letiska Dobrá Niva. Samozrejme, za prítomnosti navigátora, brand manažéra značky Porsche na Slovensku, Mareka Neuwirtha. Správala sa podľa neho absolútne disciplinovane a profesionálne – ako na svahu –, a jej prvá reakcia bola, že je to lepšie ako lyže a či môže ísť aj druhýkrát.

REXA TEAM

príbehy

Gabriela Čermáková, marketingová a PR manažérka Porsche Inter Auto Slovakia mi hovorí, že by nechcela, aby sa spolupráci ich spoločnosti a tímu Alexandry Rexovej hovorilo sponzoring. Je to o pomoci, o spojení dvoch príbehov, ktoré definuje nielen rýchlosť, ale aj sny. „Pri rozhovoroch s našimi zákazníkmi Porsche sa stretávame s tým, že každé auto je príbeh. Príbeh splneného sna, ku ktorému ten človek kráča,“ začala príhovor Gabriela Černáková, marketingová manažérka značky Porsche na Slovensku. Veď to pozná asi každý, sen malého dieťaťa o rýchlom aute, ktorý sa často začína zbieraním hračkárskych modelov. Časom však príde deň, keď si tento sen môžete splniť. „Keď ľudia na sebe tvrdo pracujú, tak si tie sny začnú plniť. Je to dlhá cesta, má veľa zákrut, ale stojí to za to,“ povedala Gabriela Černáková.

po 911-ke Taycan

A keďže Alexandra si už vyskúšala jazdu v ikonickom modeli Porsche 911, tentokrát si svoj sen splnil jej tréner Marek Garaj. „Máme tu pre vás k dispozícii úplne nový model Porsche Taycan  v ikonickej provence farbe, ktorý vám bude na týždeň k dispozícii,“ prekvapila Gabriela Černáková trénera, ktorý naozaj o ničom netušil. Dostane ho v ním vybratý čas na týždeň a sľúbil, že povozí aj Sašu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite