Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci mali v Nemecku na dosah ďalšie prekvapenie, no Angličanov nezdolali a idú domov

.sita .šport

S Angličanmi v Gelsenkirchene prehrali 1:2 po predĺžení.

Slováci mali v Nemecku na dosah ďalšie prekvapenie, no Angličanov nezdolali a idú domov SITA/AP Photo/Antonio Calanni

slovenská futbalová reprezentácia sa opäť neprebojovala do štvrťfinále vrcholného turnaja. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu na majstrovstvách Európy v Nemecku nepostarali o ďalšie veľké prekvapenie, v osemfinále podľahli obhajcom striebra z predchádzajúceho kontinentálneho šampionátu. Pre Slovákov sa tak tohtoročné Euro končí, anglickí reprezentanti v sobotu 6. júla o 18.00 h nastúpia v Düsseldorfe proti Švajčiarom v boji o semifinále.

V ére samostatnosti odohrali slovenskí futbalisti proti Angličanom siedmy zápas a nedosiahli premiérový triumf nad týmto súperom. Pred nedeľou s nimi raz remizovali a päťkrát im podľahli. Slováci na ME štartovali tretíkrát a rovnako ako v roku 2016 vypadli v osemfinále, v lete 2021 nepostúpili zo skupiny.

Slovenský tím začal dobre a v už v 5. minúte sa dostal do šance, Dávid Hancko však strieľanou prihrávkou k pravej žrdi nenašiel nabiehajúceho Ivana Schranza. O sedem minút neskôr mal príležitosť Lukáš Haraslín, jeho strelu však zblokovala defenzíva súpera a loptu poslala do bezpečia. Slováci sa dočkali v 25. minúte. Dávid Strelec vysunul Schranza, ktoré síce bránil Marc Guéhi, no pravačkou loptu poslal za Jordana Pickforda. Angličania v prvom polčase nemali vážnejšiu šancu na gól.

Po zmene strán hra vyzerala inak. Už v 50. minúte unikol po ľavej strane Kieran Trippier a prihrával Philovi Fodenovi, ktorý však loptu prebral v postavení mimo hry a jeho gólové zakončenie nemohli arbitri uznať za presný zásah. Strelec potom vystihol rozohrávku súpera a strelou z polovice hracej ploche chcel prekvapiť vybehnutého Pickforda, ale lopta tesne minula anglickú bránku. Albión bol potom výraznejšie aktívnejší, mal aj sľubné šance, ale poradili si s nimi slovenskí obrancovia alebo brankár Martin Dúbravka. V 81. minúte mu dokonca po delovke Declana Ricea pomohla žrď a skóre sa nemenilo ani po dorážke Harryho Kanea. Prevahu na ihrisku korunovali Angličania vyrovnaním na 1:1 až v piatej minúte nadstavenia, keď po centri Guéhiho akrobaticky „nožnicami“ skóroval Jude Bellingham.

Ťažký úder inkasovali Slováci hneď v úvode predĺženia. Po štandardke sa lopta v pokutovom území dostala až ku Kaneovi a ten hlavou pridali druhý anglický gól. Po tomto okamihu si favorit strážil náskok a keďže sa v závere prvého predĺženia neskončila gólom príležitosť ani Petra Pekaríka, z postupu sa tešia Angličania.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite