Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Španieli postúpili cez Francúzov do finále Eura, mladík Yamal sa stal rekordérom histórie ME

.sita .šport

O titul budú bojovať v nedeľu 14. júla v Berlín proti Holanďanom alebo Angličanom.

Španieli postúpili cez Francúzov do finále Eura, mladík Yamal sa stal rekordérom histórie ME SITA/AP Photo/Antonio Calanni

futbaloví reprezentanti Španielska sa stali finalistami majstrovstiev Európy v Nemecku. „Červená fúria“ v utorkovom semifinále v Mníchnov zdolala úradujúcich vicemajstrov sveta Francúzov 2:1. 

Všetko podstatné sa v utorkovom semifinálovom súboji udialo v úvodnej polhodine. Najprv Randal Kolo Muani už v 9. minúte poslal francúzsky výber do najtesnejšieho vedenia hlavou po centri Kyliana Mbappého z ľavej strany. Bol to prvý gól Francúzov na turnaji z hry.

Radosť Les Bleus trvala iba 12 minút, pretože premiérovo na tomto turnaji sa v 21. minúte zapísal do listiny strelcov mladík Lamine Yamal strelou ľavačkou spoza „šestnástky“. Ten skóroval štyri dni pred sedemnástymi narodeninami a stal sa najmladším futbalistom histórie s gólom na ME. Doterajší rekord držal od Eura 2004 Švajčiar Johan Vonlanthen, ktorý skóroval vo veku 18 rokov a 141 dní tiež proti Francúzom a tiež vyrovnával na 1:1.

Nerozhodný stav trval iba štyri minúty, keď sa v pokutovom území uvoľnil Dani Olmo a napálil to na bránku súpera, loptu ešte zasiahol francúzsky obranca Jules Koundé. Zaujímavosťou je, že v prvom polčase sa oba tímy prezentovali troma strelami na bránku a všetky sa skončili gólom.

Po zmene strán síce oba tímy mali viacero šancí na skórovanie, ale skóre sa už nezmenilo. Španieli okrem gólov nemali ďalšiu strelu na bránku, Francúzi po zmene strán mierili medzi žrde dvakrát.

Španielsky tím má v nedeľu šancu získať piaty titul kontinentálneho šampióna, vo finále si zverenci trénera Luisa de la Fuenteho zahrajú po dvanástich rokoch. Francúzi po domácom striebre v roku 2016 sa druhýkrát bez prerušenia nedostali do finále, v lete 2021 dokonca neprešli cez osemfinále.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite