Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Španieli triumfovali v Berlíne nad Angličanmi, vyhrali majstrovstvá Európy

.sita .šport

Mužstvo trénera Luisa de la Fuenteho prešlo turnajom znamenite, keď vyhralo vo všetkých siedmich dueloch.

Španieli triumfovali v Berlíne nad Angličanmi, vyhrali majstrovstvá Európy SITA/AP Photo/Matthias Schrader

nedeľňajšie finále futbalových majstrovstiev Európy v Nemecku sa stalo korisťou Španielov. Tí na Olympijskom štadióne v Berlíne triumfovali nad Angličanmi 2:1 a po dvanástich rokoch sú opäť kontinentálni šampióni. 

Obe mužstvá od úvodu predvádzali vysokú taktickú pripravenosť a navzájom si poskytli iba minimum priestoru. Z obidvoch strán to bol zväčša opatrný futbal a prakticky v celom priebehu prvého polčasu sa žiadne z mužstiev neprezentovalo pokusom do priestoru troch žrdí. Opticky mali viac z hry Španieli. Angličania vychádzali zo zabezpečenej defenzívy a spoliehali sa na rýchly prechod do útoku. Tesne pred prestávkou mali dve nepríjemné možnosti, no Kane a zakrátko ani Foden nepochodili.

Zápas sa však dokonale rozbehol po zmene strán, hlavne vďaka úvodnému gólu Španielov. Tínedžer Yamal v 47. minúte skvele našiel Nica Williamsa a krídelník „La Furia Roja“ ľavačkou bez prípravy poslal loptu do siete. Williams mal zanedlho na kopačke druhý presný zásah, ale jeho delovka presvišťala tesne vedľa pravej žrde. V 66. minúte sa do sľubnej šance dostal Yamal, ale Pickford si s jeho strelou poradil.

Španieli neodskočili súperovi na rozdiel dvoch gólov a prišiel trest. V 73. minúte po akcii Saku a priťuknutí Bellinghama vyrovnal umiestnenou strelou spoza šestnástky striedajúci Palmer, ktorý bol v tom čase na ihrisku sotva tri minúty. V 82. minúte mohli ísť Španieli opäť do vedenia, ale Pickford po strele Yamala zblízka udržal anglické nádeje nad vodou. Gólman Anglicka však v 86. min nezabránil gólovej strele Oyarzabala po centri Cucurellu. V závere ešte mali šance vyrovnať Angličania Rice a Guéhi, ale ich nebezpečné hlavičky si cestu do siete nenašli.

Španieli v piatom európskom finále získali rekordný štvrtý titul. Tie predchádzajúce sa zrodili v rokoch 1964, 2008 a 2012. Naopak, čakanie reprezentácie Anglicka na prvý veľký futbalový titul sa neskončilo ani po 58 rokoch. Ostatný raz sa „Albión“ radoval ešte na MS 1966. Na predchádzajúcom kontinentálnom šampionáte Angličania vo finále v londýnskom Wembley podľahli Talianom, keď po remíze 1:1 prehrali v jedenástkovom rozstrele.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite