Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Horský ultramaratón vôbec nie je šialenstvo

.marian Jaslovský .šport .šport

Horský ultramaratón je pre nás, normálnych smrteľníkov, vec, ktorá sa nedá celkom pochopiť. Predstavte si, že bežíte viac ako sto kilometrov v horskom teréne s prevýšením nie stovák, ale tisícov metrov. Hoci aj 24 hodín a viac v kuse. Nie je to však šialenstvo, ale normálny šport, aj keď, povedzme, trochu náročnejší. Robí sa na celom svete a zásluhou niekoľkých nadšencov aj na Slovensku.

Horský ultramaratón vôbec nie je šialenstvo ARCHÍV MARTINA URBANÍKA Martin Urbaník na ultramaratóne Western States v pohorí Sierra Nevada.

Jedným z nich je Martin Urbaník. Sám organizuje ultramaratón STEFANIK TRAIL a nedávno sa vrátil z toho zrejme najslávnejšieho behu: kalifornského Western States 100. Tá stovka znamená sto míľ. Prevýšenie je 5500 metrov, klesanie 7000. Ak sa vám zdá, že vystúpať aj 1000 výškových metrov v rámci obyčajnej turistiky je tak akurát dosť, Martin ubezpečuje, že toto ešte nie je najväčšia zaberačka spomedzi ultramaratónov, lebo viac sa zostupuje ako stúpa, čo robí tieto preteky zároveň rýchlymi. Je to najstarší stomíľový horský ultramaratón na svete a dostať sa naň nie je jednoduché, časť účastníkov sa žrebuje z tisícov kvalifikovaných záujemcov z celého sveta, Martin na to čakal deväť rokov.

Ultramaratón Western States vznikol vlastne náhodou. Na tejto trase sa už roky pred ním konali preteky jazdcov na koňoch. Bolo to vcelku logické, migranti prichádzali v čase zlatej horúčky, koňa mal každý a boli to drsní chlapi s dobrou kondíciou. Preteky vznikli na pripomenutie týchto čias. Chlapi museli z koní často zosadať, hlavne keď sa išlo nadol, smerom do kaňonov, čiže mali v nohách tiež dosť. Limit bol 24 hodín. Bežecké preteky vznikli vlastne zaujímavo. „Jednému z účastníkov ochorel kôň pred pretekmi,“ vysvetľuje Martin. „Tak sa rozhodol postaviť vedľa jazdcov s koňmi ,na pešo‘, povedal, že to skúsi po vlastných. Bol to prejav úcty obľúbenému koňovi. Keď on nemohol, jazdec to chcel skúsiť za neho. A nejako sa to ujalo. Limit bežeckých pretekov sa zvýšil na 30 hodín, ale je špeciálne ocenenie pre tých, ktorí to zvládnu do 24 hodín.“   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite