Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet sa spojil pod Eiffelovkou

.alfonz Juck .šport .šport

Hneď po návrate z Paríža napísal pre .týždeň správu o týchto hrách uznávaný športový odborník, manažér a komentátor Alfonz Juck. S hrdosťou ju uverejňujeme.

Svet sa spojil pod Eiffelovkou RYAN PIERSE/GETTY IMAGES 26. júl 2024, Paríž: Eiffelovka počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

okrem športovej stránky treba hneď na úvod konštatovať niečo podstatné: Olympijské hry sa začali aj skončili bez výraznejšej udalosti, čo sa týka bezpečnosti. A to je vlastne skvelá správa. Samozrejme, mohli sa stať nepríjemnosti, o ktorých nevieme, všade bolo veľa policajtov či zástupcov bezpečnostných služieb. V súčasnom rozpoltenom, miestami plačúcom svete to bola ukážka toho, že sa to dá. Zdieľať športoviská, divácke miesta s úsmevom a podaním ruky. Nemusíme so všetkým súhlasiť, ale môžeme to zvládnuť a byť priateľskí a chápajúci. Takto dáva svet dokopy olympijská myšlienka.

Jasné, že ukrajinská športovkyňa by si asi nepodala ruku s ruskou. Alebo aj zástupcovia iných krajín, ktoré sú v konflikte. Ale hry sa uskutočnili a v podstate prebehli bez výraznejších problémov.

športoviská na miestach dejín a umenia

Mnohým sa zdali bezpečnostné opatrenia príliš prísne, báli sa dopravy medzi športoviskami, drahých vstupeniek. V olympijskej dedine neboli strava či ubytovanie na hotelovej úrovni. Ale to  všetko takpovediac upadlo do zabudnutia, keď ste videli plné športoviská. Veď sa predali vstupenky takmer za 10 miliónov eur, to je rekord svojho druhu. A tie miesta, na ktorých sa súťažilo, krásne, výnimočné, historické! Kedy pobežíte maratón pod Eiffelovou vežou, kedy budete športovať na Trocadere, vo Versailles alebo pri Louvri? Hry boli skutočne francúzske so všetkým, čo si pod tým viete predstaviť: šansóny, bagety, vlajky, Marseille, Eiffelovka...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite