Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dievčatá v Paríži

.martin Mojžiš .šport .šport

Na začiatku parížskych olympijských hier sa prehnane diskutovalo o mužoch, ktorí hrali ženy v rámci otváracieho ceremoniálu. Po skončení poslednej disciplíny hier sa prehnane diskutovalo o žene, ktorá hrala basketbal v Rusku. A medzitým sa prehnane diskutovalo o dvoch boxerkách.

Dievčatá v Paríži RICHARD PELHAM/GETTY IMAGES 3. august 2024, Paríž: Maďarka Anna Luca Hamori a Alžírka Imán Chalíf v štvrťnále žien v boxe do 66 kg na OH.

je celkom rozumné začať od začiatku, nuž a na začiatku týchto hier bola posledná večera. Keď réžia prenosu zo slávnostného otvorenia olympiády prvý raz ukázala ľudí rozostavených podľa slávneho obrazu Leonarda da Vinciho, bol som nadšený. Niekoľko sekúnd. Potom som si všimol, že tí ľudia sú muži oblečení v ženských šatách a so ženským mejkapom, takzvané drag queens. A nadšenie vyprchalo.

Nie kvôli drag queens. Tie ma nijako nevyrušujú, aj keď sa mi nepáčia. Dokonca ani to, že vyrušujú iných ľudí, ma nijako zvlášť nedráždi. Je to provokácia a provokovať sa dá len vtedy, keď je koho. Skôr mi vadila tá – či už skutočná, alebo predstieraná – blasfémia. Nie z osobných dôvodov, osobne sa ma to nemá ako dotknúť. Ale preto, lebo mi bolo okamžite jasné, že mnohých ľudí sa to dotkne spôsobom, ktorý mi už vadí.

Rovnako mi bolo jasné, že dotknutá strana sa ozve. A dalo sa predpokladať, že nie veľmi šikovne. Pretože u kresťanov je to rovnaké ako všade inde – tí najhlučnejší väčšinou nepatria medzi tých najšikovnejších. Namiesto jemného výsmechu Francúzom, ktorí si pomerne trápne privlastnili  revolučnosť (pričom tá ich revolúcia teda nedopadla práve najslávnejšie) aj Leonarda, prišli podobne trápne prehnane urazené reakcie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite