ľudia dlho vymýšľali rôzne stratégie, ako sa ich zbaviť. Počas posledných tisícročí bola najčastejším prístupom rotácia plodín. Po druhej svetovej vojne však prišli nové chemické prostriedky, predovšetkým v podobne známeho DDT. Mnohí si mysleli, že sme s týmito škodcami vybabrali a že môžeme začať rozmýšľať o konci hladu na Zemi.
Evolučný prirodzený výber zariadil, že škodcovia začali byť voči novým postrekom odolní. Potom však vytiahla svoje karty opäť ľudská šikovnosť. Začali sme geneticky modifikovať plodiny tak, aby sme ich uchránili.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.