Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Nechať Ukrajinu prehrať by priblížilo ďalšiu globálnu vojnu

.patrik Szicherle .stĺpčeky .spoločnosť

Predstavitelia niektorých politických síl v Európe a Severnej Amerike argumentujú za ukončenie podpory pre Ukrajinu so zámerom sprostredkovania mieru medzi Moskvou a Kyjevom a zastavenia nekontrolovateľnej špirály smerujúcej k „3. svetovej vojne“. Zatiaľ čo túžba po mieri na Ukrajine je takmer univerzálna mimo Ruska a jeho spojencov, poskytnúť agresorovi to, čo chce, by len oslabilo bezpečnosť západných národov, tak ako sa to stalo koncom tridsiatych rokov, tvrdí výskumný pracovník GLOBSECu Patrik Szicherle.

.svet podľa Globsecu: Nechať Ukrajinu prehrať by priblížilo ďalšiu globálnu vojnu SITA/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

30. septembra 1938 sa vtedajší britský premiér Neville Chamberlain stretol s nadšenými davmi pri svojom návrate z Nemecka do Londýna. Britský premiér práve podpísal Mníchovskú dohodu umožňujúcu nacistickému Nemecku okupovať Sudety a anglo-nemeckú dohodu o „symbolickej túžbe našich dvoch národov už nikdy viac nevstúpiť do vojny“. Chamberlain, ktorý stál na druhom poschodí na Downing Street č. 10, povedal jasajúcim davom – mnohí z nich museli mať živé spomienky na Veľkú vojnu –, že dohoda je „mierom pre našu dobu“. 

Tento mier však trval necelý rok, kým Nemecko 1. septembra 1939 nezaútočilo na Poľsko. Britská (a francúzska) politika appeasementu voči Nemecku bola poháňaná túžbou vyhnúť sa krviprelievaniu, ale chýbalo jej pochopenie skutočného charakteru a cieľov nemeckého kancelára. Vtedy sa demokratické krajiny pokúšali upokojiť autokratov tým, že im jednoducho poskytli to, čo chceli, až kým Londýn a Paríž nemali inú možnosť, než bojovať za svoju obranu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite