Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Tiny Desk Concerts – krása bezprostredného zážitku

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Ja som to objavil asi pred štyrmi rokmi, tesne pred covidom. Odvtedy je to môj najzaujímavejší referenčný hudobný internetový program. Teda keď dnes zaregistrujem nové meno na hudobnej scéne a chcem vedieť viac, idem na Tiny Desk Concerts.

.jazz, blues a iné: Tiny Desk Concerts – krása bezprostredného zážitku

tam nájdem skoro všetko. Skoro, lebo všetko tam byť nemôže. Začalo sa to pred šestnástimi rokmi. V roku 2008 odišiel z veľmi dôležitej hudobnej inštitúcie South by Southwest producent Bob Boilen do Washingtonu DC a stal sa moderátorom v NPR Music. National Public Radio je nezávislé, súkromné, neziskové združenie verejných rozhlasových staníc, ktoré založili v roku 1970. Bob začal robiť koncerty zaujímavých umelcov vo svojej malej kancelárii pri svojom stole a dal im názov Tiny Desk Concerts. 

Prvý rok ich bolo asi 10. V roku 2023 ich bolo asi 120. Dnes ich je spolu asi 1000. Sledovanosť tých koncertov sa nedá s ničím podobným porovnať. Podľa magazínu Forbes sa dnes mediálny dosah účinkovania v niektorom z koncertov vyrovná hosťovaniu v akejkoľvek Late Night Show. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite