Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Chrumkavá mRNA bojuje proti vírusom

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Vírusové ochorenia predstavujú už dlhé storočia veľkú výzvu pre ľudstvo. A aj keď naša schopnosť bojovať s vírusovými ochoreniami, ktoré boli kedysi smrteľné – ako napríklad kiahne či obrna –, značne vzrástla vďaka vývoju nových vakcín, na boj s dnes neznámymi vírusmi ešte stále nie sme pripravení.

Deep biotech Mira Gašpárka: Chrumkavá mRNA bojuje proti vírusom

vírusy sú malé zhluky malého množstva bielkovín a genetickej informácie, často v  podobe mRNA. Práve mRNA je tým najcennejším, čo vírus má – v prvom rade je to celý zdroj jeho identity. V druhom rade je to ale aj nástroj na množenie, ktorým sa zmocňuje infikovaných buniek.  

S mnohými vírusmi si náš imunitný systém dokáže poradiť, a teda nepredstavujú veľké riziko. Na svete je ale množstvo ďalších vírusov, z  ktorých sa mnohé môžu stať infekčnými aj pre ľudí, z časti aj preto, lebo ľudská aktivita sa dotýka ich prirodzených rezervoárov, ktoré predtým nezasahovala. To však prináša jeden významný problém – ako budeme bojovať s vírusmi, na ktoré nemáme ani lieky, ani vakcíny? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite