Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Dostalo bendžo na bendžo?

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Neviem, odkiaľ sa k nám donieslo slovné spojenie „dostať na bendžo“. To predsa nemá s hudbou nič spoločné, aj keď v hlavnej úlohe tu vystupuje hudobný nástroj. Existuje ešte iný nástroj, ktorý by sa mohol pochváliť takýmto spojením? Neviem, asi nie.

.jazz, blues a iné: Dostalo bendžo na bendžo?

bendžo (v origináli sa píše banjo) ma sprevádza od čias dospievania. Je pre mňa trochu späté s českým prostredím. To preto, lebo tam bolo vždy viac hudobníkov, ktorí na tom nástroji hrali, a keďže hrali dobre, tak sa im podarilo presláviť tento u nás trochu nezvyklý nástroj širšiemu publiku. 

Nezvyklý preto, lebo to nie je salónny nástroj, nemá ušľachtilý zvuk. Je taký škrabotavý, kovový, vŕzgavý, a možno aj preto neexistuje pre tento nástroj bohatá literatúra, ak ho porovnáme napríklad s klavírom, husľami alebo s gitarou. A pritom história tohto nástroja vraj siaha až do staroveku. Vylúdiť z bendža akademický, ušľachtilý tón nie je ľahké, a preto sú potom ľudia, ktorým sa to podarí, tak trochu mimo konkurencie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite