Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Všetko najlepšie, DownBeat!

.peter Lipa .stĺpčeky .hudba

Určite som už v niektorom stĺpčeku spomenul časopis DownBeat. Ale zatiaľ som sa tejto pre mňa závažnej inštitúcii nevenoval podrobnejšie. Ak hovorím o časopise ako o inštitúcii, tak vôbec nepreháňam.

.jazz, blues a iné: Všetko najlepšie, DownBeat!

na svete je množstvo periodík, ktoré sa mojou milovanou hudbou zaoberajú a v mnohých ohľadoch budú odbornejšie, detailnejšie a možno aj čítanejšie ako DB, ale ja osobne mám DB na najvyššom poschodí rebríčka. Tak si predstavte, že v tomto kalendárnom roku slávi DB svoje 90. (!!!) narodeniny. To je niečo neuveriteľné a úžasné naraz. 

Asi som príliš úzko orientovaný na jazz a príbuzné žánre, ale nič podobné v iných žánroch nepoznám. Zato poznám veľa kvalitných pokusov v rôznych kútoch sveta, napríklad Veľká Británia, Nemecko aj Poľsko. Ja som o sláve tohto periodika počul už kedysi dávno, koncom päťdesiatych rokov, ale na fyzické uchopenie tohto mesačného pokladu som musel čakať až do konca šesťdesiatych, keď sa to u nás trochu uvoľnilo a doviezť zo západu odborný časopis už nebol čin proti socialistickému zriadeniu a pracujúcej triede. Poklad. 

Chvíľu sa to dalo u nás aj predplatiť. Tak som získal prvé zodpovedné a zaručené informácie o tom, čo ma v živote asi najviac zaujímalo. Oslavy výročia budú v júli. Redakcia si vymyslela veľmi náročnú úlohu. Sami to nazvali mission impossible. Vytvoriť zoznam 90 najväčších jazzových umelcov všetkých čias. Týždne, možno mesiace trvalo, kým sa nakoniec zhodli na menách, ktoré ale každému hovoria niečo iné. Spomienka na detstvo, na koncert, osobné stretnutie, vystúpenie v televízii, tvorbu hudby k filmu, album, DVD, tých spomienok a kritérií je strašne veľa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite