Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: O zakliatej mysli

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

V Tolkienovom Pánovi prsteňov figuruje aj záhadná postava s menom Gríma Červivec (v origináli Gríma Wormtongue). Spočiatku šlo o verného sluhu kráľa Théodena, ale neskôr sa spolčil s podobne skorumpovaným Sarumanom.

.pravidelná dávka: O zakliatej mysli

gríma začal Théodena kŕmiť nielen klamstvami, ale aj jedmi, vďaka ktorým Théoden zostarieval rýchlejšie. V jednom inom rukopise od Tolkiena sa dozvedáme, že Théoden bol Grímovými radami „očarený“. Tento príbeh nie je u Tolkiena svojím žánrom podobenstvo, ale keby bol, našiel by si zaiste množstvo uplatnení. 

Podobne ako v evanjeliových príbehoch o slepcoch, aj tu šlo o slepca – no o takého, ktorý nemal zaslepené oči, ale myseľ. Najzákernejšie na takomto stave je azda to, že takto otrávená osoba si nie je svojej situácie vôbec vedomá. Myslí si, že jej úsudok naďalej funguje, a to vcelku výborne. Nesnaží sa dostať zo svojho postihnutia, pretože nevie, že ho má. A ak ho niekto má, potom sú to zrejme tí ostatní. V Tolkienovom stvárnení vidí celý kráľovský dvor, čo sa deje, a preto Grímu nazývajú Červivec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite