Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Voskovec a Werich sú stále aktuálni – a dokonalí

.peter Lipa .stĺpčeky .hudba

Keď som minule písal o tom, čo bolo pred 90. rokmi, tak som ešte netušil, že sa budem ďalej zaoberať ešte staršími spomienkami, ktoré súvisia s jazzom. Ale náhoda mi prihrala taký materiál, ktorý jednoducho nemôžem obísť.

.jazz, blues a iné: Voskovec a Werich sú stále aktuálni – a dokonalí

najprv sa sami seba opýtajte, čo viete o hudbe z roku 1934, teda 4 roky pred prvým číslom Down Beatu. Ja skoro nič. Vtedajšie Československo patrilo k svetovej špičke v mnohých disciplínach. To nás predsa učili a história pozná presne všetky vtedajšie úspechy našej (áno, bola naša) techniky. A to, na čo sa už história až tak dobre nepamätá, bol československý jazz. Po nedávnej smrti jedného inteligentného pána sa jeho pozostalí rozhodli urobiť poriadok v archívoch, kam predtým nemal nikto vstup. Čo bolo zaujímavé, to putovalo na iné miesta, a ten zvyšok… asi do odpadu. 

Mne sa dostal do rúk malý zošitok, novo vydaný v roku 1997 skupinou ľudí, ktorí si založili občianske združenie Werichovci. Jeho originálny názov je komplikovaný, ide o také malé muzikologické dielo troch autorov. Jaroslav Ježek – O jazzu a Voskovec a Werich – O jazzových textech. Pôvodné vydanie je z roku 1934. Zošitok vtedy vydala hudobná matica Umělecké besedy. Už sa idem venovať obsahu, ale vzácnosť tohto materiálu mi nedá hneď ho otvárať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite