Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: John Mayall, tri klavíry a Košice

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

„Rozhodol som sa, že zavesím svoje cestovné topánky na klinec.“ Tento oznam napísal John Mayall svojim fanúšikom na začiatku pandémie. Ale dlho to netrvalo. Len čo sa situácia trochu uvoľnila, začal opäť koncertovať a nahrávať.

.jazz, blues a iné: John Mayall, tri klavíry a Košice

jeho posledný štúdiový album The Sun Is Shining Down predstavil tento krstný otec anglického blues svojim fanúšikom v roku 2022. Dňa 22. júla 2024 nás vo veku úctyhodných 90 rokov navždy opustil. Preto tak smelo používam označenie posledný album. Ináč si dávam pozor a radšej používam názov ostatný, aj keď sa mi to slovo veľmi nepáči. Mayall žiaril na svetovej bluesovej scéne takmer 50 rokov. Ešte niekedy v deväťdesiatych rokoch, keď na Machnáči existoval bratislavský amfiteáter, sme zažili jeho koncert aj u nás. 

Jeho kariéra je neuveriteľná. Najmä preto, lebo miloval a propagoval menšinovú hudbu. Blues. Keď s ním začínal, tak bola celá britská scéna bluesom tak ovplyvnená, že dokázala vyniesť na svetlo sveta aj starých, skoro zabudnutých amerických majstrov tejto hudby. Mayall si za tento proces zaslúžil uznanie celého hudobného sveta. Jeho Bluesbreakers sa stali liahňou celého radu vynikajúcich slávnych gitaristov, ktorí práve vďaka Mayallovi vstúpili na svetovú scénu. Peter Green, zakladateľ Fleetwoot Mac, Mick Taylor, neskôr člen Rolling Stones, a Eric Clapton. Nahral 70 albumov a počet hudobníkov, ktorí s ním na oboch stranách Atlantiku hrali, je približne 100. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite