Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Čo musíme potrebovať

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Deti cez ich jazykovú kreativitu niekedy poukážu na veľké filozofické otázky. Môj syn rád používa zvrat „musím potrebovať“. Raz „musí potrebovať“ jednu vec, potom inú, ale pointa zostáva: čokoľvek „musím potrebovať“, je pre mňa ako človeka nevyhnutné z povahy môjho bytia a nie je to len kratochvíľa, že „chcem“ toto či tamto.

.pravidelná dávka: Čo musíme potrebovať

nedávno som mal dva semináre na medzinárodnej letnej škole Free Society Seminar, kde sme diskutovali o eseji Modern Moral Philosophy (1958) od britskej filozofky Elizabeth Anscombovej. Okrem iného tvrdí, že slovo „morálny“ – v spojeniach ako „morálne potrebné“ či „morálna povinnosť“ – stratilo svoj význam a treba ho prestať používať. Prečo? 

Tento legalizačný pohľad na morálku stál na Bohu ako zákonodarcovi, ktorý určuje morálny zákon a „nemorálny“ znamenalo porušujúci tento zákon. Sekulárna spoločnosť ale Bohu tento status zobrala a Anscombová navrhuje hľadať zdroj morálky v ľudskej prirodzenosti (kto je človek ako človek?). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite