Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Zhodili sme jarmo hákového dvojkríža

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Žiada sa mi čosi napísať k SNP, akurát neviem presne, ako to uchopiť. Nie preto, že by som o ňom nevedel dosť, aj keď aj to môže byť pravda.

.popcorn Juraja Malíčka: Zhodili sme jarmo hákového dvojkríža

skôr preto, že nechcem nijako znižovať jeho význam, zvlášť vzhľadom na skutočnosť, že ho považujem za vôbec to najdôležitejšie, čo sa v našej histórii udialo vzhľadom na našu národnú konštitúciu, ba priamo na ducha národa. A páči sa mi aj nespochybniteľná, hoci spochybňovaná autorita SNP ako jednotiacej historickej udalosti, na ktorej význame a dôležitosti sa všetci zhodneme. 

Aleže naozaj všetci naprieč spoločenským a politickým spektrom. Že ho vykladáme a interpretujeme inak, už je iná vec, viac symbolická ako faktická, tak to už ale pri podobných historických míľnikoch býva. Vďaka tomu sa SNP stalo, stáva a môže sa stať symbolom s rôznym spoločenským a politickým významom, sám som napríklad z generácie, ktorá vyrástla na tom, že SNP malo triedne, komunistické pozadie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite