Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Ray Charles bol prelomová osobnosť

.peter Lipa .stĺpčeky .hudba

Dokument Najhviezdnejšia noc popu o nahrávaní piesne a videa We Are The World je úchvatný. Je tam veľa zaujímavých epizódok. Napríklad ten moment, keď sa Stevie Wonder a Ray Charles učia spolu v Braillovom písme text pesničky, je jedinečný.

.jazz, blues a iné: Ray Charles bol prelomová osobnosť

ray sa len tak mimochodom opýta Stevieho, kde je tu WC, a Stevie odpovie, poď, ja ti to ukážem. Táto krátka epizódka len dokresľuje celkovú atmosféru toho, čo sa vtedy udialo. Jednota, kolegiálnosť a vzájomná úcta veľkých hviezd populárnej hudby je aj dnes 39 rokov po vydaní pesničky pre diváka veľmi príjemným aj poučným pohľadom do zákulisia. Súkromne musím povedať, že vidieť Al Jarreaua a Raya Charlesa bolo pre mňa niečo absolútne očarujúce a mimoriadne. Vtedy som už o oboch mojich ikonických hrdinoch vedel toho veľmi veľa a ten fakt, že Quincy ako producent ich do projektu prizval, bol pre mňa veľmi dôležitý. 

S Rayom Charlesom, teda s jeho hudbou, som sa zoznámil kedysi začiatkom 60. rokov vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Smokovci. Žiaľ, len sprostredkovane. V tých časoch som fungoval ako „čundrový“ gitarista, ktorý neváhal a rovno pred Grandom v parku hral na gitare a spieval fonetickou angličtinou pesničky zo svetového rebríčka. Moji priatelia ma obklopili a bedlivo sledovali okoloidúce a okolostojace dievčatá. Ja som musel pracovať, aby to zoznamovanie išlo ľahšie. Zastavila sa pri mne skupina francúzskych mládežníkov, ktorým sa to veľmi páčilo, poznali pesničky a nesmelo sa pridávali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite