Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Rozdúchanie iskričky triedneho boja

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Asi riskujem, že s vaničkou vylejem aj dieťa, prípadne strelím gól do vlastnej brány, ale musím skonštatovať, že v poslednom čase ma máločo pobavilo viac ako konsenzuálne pobúrenie nad tým, že sa nám zdvihnú ceny kníh.

.popcorn Juraja Malíčka: Rozdúchanie iskričky triedneho boja

ej, mocne zarezonovala táto správa v našej pospolitosti a veru, aj nás zjednotila, zdá sa, že tento nápad sa nepáči ani ľuďom, z ktorých prostredia vzišiel. A nielen kvôli tej nešťastnej formulácii, ktorá však v príslušnom kontexte znamená presne to, čo znamená, ale aj kvôli rozvinutiam. 

Špeciálne stojí za pripomenutie ten tvrdo pracujúci prostý človek, čo sa musí ťažko obracať a nemá kedy zájsť do kaviarne na tekvicové latté. Nepamätám si už presne, ako to ten ministerský nešťastník sformuloval, ale odčítal som význam, ktorého ambíciou bolo rozdúchať iskričku triedneho boja – hoci to slovné spojenie už dnes príliš nepočuť, avšak stále sa nám tu motá ako taký boľševický smrad. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite