Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Pocta Bobbymu McFerrinovi – sólo pre hlas

.peter Lipa .stĺpčeky .hudba

Ľudský hlas je vlastne jednohlasý hudobný nástroj.

.jazz, blues a iné: Pocta Bobbymu McFerrinovi – sólo pre hlas

strunové nástroje, ako husle, klavír, gitara a mnoho ďalších, sú viachlasé nástroje, ale dychové nástroje, ako trúbka, trombón alebo klarinet, sú tiež jednohlasé nástroje. Ich nevýhoda je v tom, že ich sólový koncert bez sprievodu iných nástrojov alebo celého orchestra si vieme predstaviť len výnimočne. Môžu zahrať jednu skladbu, niekoľkominútové sólo, ale celý 40-minútový koncert asi nie. To viachlasé nástroje s tým problém nemajú.

V roku 1986 na Bratislavských jazzových dňoch som prvý raz zažil koncert jednohlasého hudobného nástroja, ktorým bol ľudský hlas. Spieval Bobby McFerrin. Vďaka rakúskemu moderátorovi Walterovi Richardovi Langerovi, ktorý mal na stanici Österreich 3 od roku 1967 do roku 1987 výbornú reláciu Vocal, Instrumental, International, som McFerrina poznal a pozval do Bratislavy. Do poslednej chvíle sme netušili, že príde sám, bez kolegov hudobníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite