Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Slovenská jazzová história

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Trochu slovenskej jazzovej histórie nezaškodí. Nie je síce dostatočne národná, ako sa to dnes vyžaduje, ale pravdou je, že Slováci začali hrať a počúvať jazz presne vtedy, keď to bolo v móde v celej Európe. Aj my máme svoju jazzovú históriu.

.jazz, blues a iné: Slovenská jazzová história

aj to je dôvod, prečo by novovytvorená Rada Fondu na podporu umenia mala považovať žiadosti z tejto oblasti za prirodzenú súčasť našej kultúry. Dúfam a verím, že to tak bude, lebo dnes už nie je všetko také jasné, aké to bolo včera. Ja som sa touto hudbou začal zaoberať ako poslucháč a zbierať dostupné informácie, ktorých bolo vtedy veľmi málo a o všetkých som, samozrejme, nevedel. 

Preto som zažil malé prekvapenie, keď mi vzdialená príbuzná z pozostalosti jej otca priniesla dve knižočky. Prvú som poznal, lebo bola plodom konca šesťdesiatych rokov. Vydal ju Odeon s názvom Jazzová inspirace a jedna jej zaujímavá teoreticko-filozofická časť bola autorským dielom dvoch veľmi dôležitých ľudí. Lubomíra Dorůžku, historicky najdôležitejšieho jazzového teoretika v Československu, a Josefa Škvoreckého, spisovateľa, amerikanistu, milovníka a odborníka na detektívky. Pána Dorůžku som mal česť poznať aj osobne, ale Škvoreckého som, žiaľ, osobne nezažil, aj keď sme s kamarátom po tom veľmi túžili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite