Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: O Nobelovej cene za literatúru

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Na Nobelovej cene, pochopiteľne tej za literatúru, keďže v tých ostatných sa neorientujem už vôbec, ma už tradične najviac prekvapuje, ako sa zrazu z prakticky neznámej spisovateľky či spisovateľa stane spisovateľ/spisovateľka známy či známa.

.popcorn Juraja Malíčka: O Nobelovej cene za literatúru

je to akoby trocha snobstvo, vlastne dosť, sťaby to bolo vopred jasné, lebo predsa ten a ten alebo tá a tá napísali to a to – a ono „to a to“ rezonovalo dlho pred udelením ceny, takže nobelovka sa dala čakať. Čiže toho, kto niečo takéto tvrdí, jej udelenie vôbec neprekvapilo, lebo je sčítaný a vyzná sa natoľko, že to predpokladal. 

A teraz priznám, čo ma najviac teší: že tento rok by som sa mohol pripojiť, keďže román Vegetariánka, jedeno z diel aktuálnej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Han Kang(ovej), vyšiel v českom preklade ešte v roku 2017 a stal sa literárnou udalosťou, až by sa dalo povedať módou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite