Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Jazzáky vypuknú už tento týždeň

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Tento víkend bude v Bratislave rušno. Jazzáky veľmi neovplyvnia náš bežný život a, samozrejme, väčšina si ani nevšimne, že sa niečo deje, ale my, ktorí to máme už tradične zafixované ako dôležitú súčasť ročného kalendára, sa tešíme na stretnutie s množstvom hudobníkov z celého sveta.

.jazz, blues a iné: Jazzáky vypuknú už tento týždeň

každý z nich má vlastnú predstavu o svojej hudbe a pred nami ju budú prezentovať. Ale tá predstava dostáva definitívnu a jedinečnú podobu až pri konfrontácii s divákom. 

Bill Frisell začal počúvať hudbu ako štvorročný, keď jeho rodičia kúpili televízor. V siedmej triede síce dostal prvú elektrickú gitaru, ale určite mu nenapadlo, že by mohol raz byť na prvých miestach v rebríčkoch kritikov aj čitateľov rešpektovaného jazzového časopisu DownBeat. Vtedy mal rád Beatles a Jimiho Hendrixa. To umiestnenie mu môže kde-kto závidieť, lebo zhoda názorov tých dvoch táborov je veľmi vzácna. Bill o sebe hovorí, že pri hraní sa vlastne vyberie na cestu, nevie kam tá cesta vedie, ale je rád, keď sa mu podarí vtiahnuť so sebou do toho dobrodružstva publikum. Má rád aj staré hudobné nástroje, lebo cíti, že v sebe majú energiu starých majstrov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite