Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Idylické Vianoce

.juraj Malíček .stĺpčeky .spoločnosť

Medovníky ozdobené polovičkou arašidu, také troška „pufkaté“, bacuľatejšie, napuchnutejšie, ako býva zvykom, bezprostredne po upečení chrumkavé ako sucháre, treba ich skladovať vo veľkom plechovom hrnci s pokrievkou na zemi v špajze, aby predčasne nezmäkli, čo nehrozilo, lebo vždy sa zjedli ako prvé a na Štedrý deň bolo treba dopekať.

.popcorn Juraja Malíčka: Idylické Vianoce

zato linecké pečivo lepené marhuľovým lekvárom sa dojedalo ešte dlho po Troch kráľoch, azda preto, že si ho gazdiná piekla tak trocha pre seba. No a triumvirát povinných koláčikov, bez ktorých by naše rodinné Vianoce prišli o identitu, završovali dokonalé medvedie labky. Krehké, vláčne, mäkučké, vyslovená mňamka, moja najobľúbenejšia vianočná sladkosť. Toto sa pieklo každý rok a k tomu kysnutá vianočka s hrozienkami a mandľami, ktorú sme raňajkovali na Prvý sviatok vianočný aj na Štefana. 

No a k tomu vždy ešte čosi ďalšie, ale tam už sa to rôzne variovalo. Kakaové zrná, krokantové guľky, kokosové pusinky, a keď rodiny fúzovali, pridali sa karamelové placôčky a čokoládové hrudky, a „salámik“ z kandizovaného ovocia, a tak ďalej, a tak ďalej. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite