Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: O čokoláde a nobelovkách

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Denne vychádzajú v odborných periodikách stovky vedeckých článkov, ktoré sú zdrojom informácií pre tisíce ľudí, no kvalitu vedeckej práce neodzrkadľuje prestíž periodika, lež článok samotný.

Deep biotech Mira Gašpárka: O čokoláde a nobelovkách

pred niekoľkými týždňami bol v žurnále Nature uverejnený vedecký článok dávajúci do súvisu očkovanie proti covidu a akútny srdcový infarkt. No aj napriek tomu, že pre odporcov očkovania sa táto štúdia stala pomyselným „zlatým teľaťom“, aj vedecké práce je nutné čítať kriticky a s porozumením.

Korelácia neznamená kauzalitu, na toto upozornila už publikácia Franka Messerlia, ktorý poukázal na silnú a štatisticky významnú koreláciu medzi konzumáciou čokolády a množstvom Nobelových cien udelených jednotlivým krajinám. Bude mať Slovensko viac nobelistov, ak začne rozdávať vláda ľuďom čokoládu? 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite