Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Ako kvasinky zachytávajú CO2

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Prejavy klimatickej krízy sa nás dotýkajú každým dňom čoraz viac, od nedostatku snehu na svahoch až po záplavy či suchá. Redukcia emisií reguláciou je však mnohokrát zdĺhavá a v prípade niektorých priemyslov aj kontraproduktívna. Potrebujeme teda niečo lepšie: napríklad kvasinky.

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Ako kvasinky zachytávajú CO2

jazda autom na dlhé vzdialenosti či výroba elektrickej energie z uhlia sú len dva príklady ľudských aktivít, ktoré produkujú oxid uhličitý. Molekuly tohto plynu hromadiace sa v zemskej atmosfére spôsobujú zvyšovanie globálnej teploty. To pred nás stavia existenčné výzvy siahajúce od hladomoru až po nástup nových pandémií predtým nevídaných patogénov.

Mnoho krajín zavádza regulácie, ktoré majú znížiť produkciu emisií oxidu uhličitého uvoľneného do atmosféry, tieto opatrenia však nemusia stačiť a aktuálnu situáciu už pravdepodobne nezvrátia.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite