aj napriek tomu, že predstava šťavnatého steaku či rezňa môže pôsobiť lákavo, každý kúsok mäsa na našom tanieri ešte niekoľko dní dozadu pobehoval po lúke alebo sa tlačil v hangároch s ostatnými zvieratami. Od špecializovaných krmív až po preventívne podávanie antibiotík si však chov zvierat na ľudskú konzumáciu vyžaduje doslova inžiniersky prístup. To ale prináša mnoho komplikácií, akými sú napríklad produkcia skleníkových plynov, rozvoj antibakteriálnej rezistencie a strata biodiverzity.
Otázkou tak ostáva, či dokážeme chov zvierat ešte vylepšiť a spraviť ho nielen ekologickejším, ale aj etickejším. Odpoveď na túto otázku nám prináša biotechnológia, vďaka ktorej môžeme vyriešiť väčšinu výziev mäsového priemyslu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.