Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Nadčasovosť kaviarne

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Každý človek by mal mať svoju obľúbenú kaviareň. Asi prvýkrát som to začal vnímať počas mojich univerzitných rokov v Taliansku, ale presvedčilo ma o tom až čítanie francúzskeho filozofa Jean-Paul Sartra.

.pravidelná dávka: Nadčasovosť kaviarne

určite nie som sartrovec a aj existencialista som už oveľa menej ako kedysi. Keď nad ním ale rozmýšľam, ako sedával vo svojej obľúbenej parížskej kaviarni, pero a zošiť plné poznámok a skíc, nedá mi nesúhlasiť, že takéto niečo by malo patriť k životu. Prečo?

Spomalenie času či istá nadčasovosť, alebo mimočasovosť je prvým dôvodom. Sediac v kaviarni, ak sa neponáhľate a doprajete si osamote 15 až 30 minút, a môcť aktívne pozorovať svoje dynamické okolie je v mnohom duchovným zážitkom. Ste akoby mimo čas a je len na vašej pozornosti, na aký aspekt reality sa zameria. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite