Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kuba odhalila verbovanie ľudí pre ruskú vojnu na Ukrajine

.tasr .svet

Kubánska vláda zároveň začala trestné stíhanie proti osobám zapojeným do nezákonného obchodovania s ľuďmi.

Kuba odhalila verbovanie ľudí pre ruskú vojnu na Ukrajine SITA/AP Photo/Ramon Espinosa

kuba identifikovala údajnú skupinu obchodníkov s ľuďmi, ktorej cieľom bolo verbovať ľudí na boj v ruskej vojne proti Ukrajine, oznámilo v pondelok kubánske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vláda pracuje na rozbití „pašeráckej siete, ktorá operuje z Ruska s cieľom začleniť tam žijúcich kubánskych občanov, a dokonca aj niektorých z Kuby, do vojenských síl zapojených do operácií na Ukrajine,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Kubánska vláda zároveň začala trestné stíhanie proti osobám zapojeným do nezákonného obchodovania s ľuďmi. Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla na sociálnej sieti X uviedol, že vláda „koná s plnou silou zákona“ proti obchodovaniu s ľuďmi. „Kuba nie je súčasťou vojny na Ukrajine,“ uviedlo ministerstvo a dodalo, že podnikne kroky proti každému, „kto sa zúčastňuje na akejkoľvek forme obchodovania s ľuďmi na účely náboru alebo žoldnierstva kubánskych občanov, aby použili zbrane proti akejkoľvek krajine.“

Moskva na to bezprostredne nereagovala. Rusko a Kuba nedávno posilnili svoje vzťahy. Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel sa koncom minulého roka stretol v Moskve so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. V júni prijal kubánskeho ministra obrany Álvara Lópeza Mieru jeho ruský rezortný kolega Sergej Šojgu.

Ukrajina v pondelok uviedla, že dosiahla určité úspechy proti ruským silám na juhu a východe krajiny, kde pokračuje v ostro sledovanej protiofenzíve.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite