Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisia nepredĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia

.tasr .svet

Komisia zdôraznila, že sa zdrží akýchkoľvek obchodných obmedzení, pokiaľ Ukrajina zavedie účinné opatrenia a tie budú plne fungovať.

Eurokomisia nepredĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Európska komisia (EK) v piatok večer oznámila, že platnosť embarga na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov vyprší podľa plánu koncom dňa. Po analýze údajov týkajúcich sa vplyvu vývozu týchto agrokomodít z Ukrajiny na trh EÚ totiž dospela k záveru, že narušenia trhu v piatich členských štátoch susediacich s Ukrajinou boli odstránené. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že dočasné embargo bolo po dohode s piatimi členskými štátmi zavedené 2. mája, aby nedochádzalo k narušeniam trhu s agrokomoditami v štátoch susediacich s Ukrajinou. Zákaz sa týkal dovozu pšenice, kukurice, repky a slnečnice. Paralelne s tým vznikla koordinačná platforma, ktorá spája Ukrajinu, Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Európsku komisiu. Platforma prispela k rozvoju infraštruktúry a zvýšeniu logistických kapacít na prepravu obilnín, ako aj k odstráneniu administratívnych prekážok vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

„Konštruktívny prístup všetkých účastníkov koordinačnej platformy pomohol vyriešiť konkrétne problémy a zabezpečil, že export obilia do tretích krajín mimo EÚ prúdi a dokonca sa zvyšuje, “uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie. Exekutíva EÚ potvrdila, že platnosť existujúcich dočasných opatrení vyprší v piatok o polnoci, tak ako bolo dohodnuté. Ukrajina zároveň súhlasila, že do 30 dní zavedie konkrétne zákonné opatrenia vrátane systému vývozných licencií, aby sa predišlo nárastu množstva obilnín v krajinách EÚ.

Dovtedy, čiže už od soboty 16. septembra, musí ukrajinská strana zaviesť účinné opatrenia na kontrolu vývozu štyroch uvedených skupín agrokomodít, aby sa predišlo akýmkoľvek deformáciám trhu v susedných členských štátoch. Ukrajina predloží koordinačnej platforme akčný plán najneskôr do pondelka 18. septembra. Eurokomisia a Ukrajina budú prostredníctvom spoločnej koordinačnej platformy monitorovať situáciu, aby mohli reagovať na prípadné nepredvídané situácie.

Komisia zdôraznila, že sa zdrží akýchkoľvek obchodných obmedzení, pokiaľ Ukrajina zavedie účinné opatrenia a tie budú plne fungovať. Európska únia podľa stanoviska EK rozhodne a účinne podporuje vývoz ukrajinského obilia a iných potravín na svetové trhy, najmä prostredníctvom koridorov solidarity.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite