Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ pozastavila vyplácanie rozvojovej pomoci Palestínčanom

.tasr .svet

Zajtra má prebehnúť mimoriadne rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ.

EÚ pozastavila vyplácanie rozvojovej pomoci Palestínčanom sita/AP Photo/Fermin Rodriguez

európska únia po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov. Prehodnocuje tiež podporu v celkovej hodnote 691 miliónov eur, oznámil v pondelok komisár EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Oliver Várhelyi. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a DPA.

„Rozsah teroru a brutality voči Izraelu a jeho obyvateľom je zlomovým bodom. Nemôžeme ďalej pokračovať ako obvykle,“ uviedol Várhelyi na sociálnej sieti.

„Európska komisia ako najväčší darca pre Palestínčanov podrobuje preskúmaniu svoje celé rozvojové portfólio v hodnote 691 miliónov eur,“ doplnil komisár. Hovorca Európskej komisie (EK) rozhodnutie potvrdil.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú o situácii v Izraeli a pásme Gazy mimoriadne rokovať v utorok.

Hovorkyňa EK predtým zdôraznila, že pomoc Únie „nefinancuje Hamas ani akékoľvek iné aktivity teroristickej organizácie, a to priamo ani nepriamo“.

Dočasné pozastavenie humanitárnej a rozvojovej pomoci vyčlenenej pre palestínske územia v dôsledku útoku militantného hnutia Hamas na Izrael už v pondelok oznámili vlády Rakúska a Nemecka.

Hamas spustil v sobotu ráno z pásma Gazy rozsiahle raketové útoky na Izrael, pričom jeho militanti súčasne na mnohých miestach prenikli na izraelské územie. Izrael reagoval intenzívnymi leteckými a delostreleckými útokmi na Gazu. Na oboch stranách hlásia stovky obetí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite