Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plynovod Balticconnector je údajne úmyselne poškodený

.sita .svet

Balticconnector je obojsmerný 77-kilometrov dlhý plynovod spájajúci fínske mesto Inkoo a estónsky prístav Paldiski cez Fínsky záliv.

Plynovod Balticconnector je údajne úmyselne poškodený wikipedia

poškodenie podmorského plynovodu Balticconnector a telekomunikačného kábla medzi Fínskom a Estónskom zrejme spôsobila „externá aktivita“ vyjadril sa fínsky prezident Sauli Niinistö. Poškodenie podmorskej infraštruktúry podľa jeho slov berú vážne a vyšetrujú už od nedele, keď plynárenské spoločnosti Gasgrid Finland Oy a Elering spozorovali pokles tlaku v plynovode a vypli prívod plynu. „Príčina poškodenia zatiaľ nie je jasná a vyšetrovanie pokračuje v spolupráci medzi Fínskom a Estónskom,“ dodal.

Niinistö uviedol, že je v kontakte so spojencami a partnermi, vrátane generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorej sú Fínsko a Estónsko členmi. Šéf NATO Jens Stoltenberg na platforme X, skôr známej ako Twitter, napísal, že s fínskym prezidentom o poškodení plynovodu hovoril a aliancia zdieľa informácie a „je pripravená podporovať dotknutých spojencov.“

Incident s Balticconnectorom bude zrejme na agende nadchádzajúceho stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli v stredu a vo štvrtok, uvádza agentúra AP.

Fínsky premiér Petteri Orpo pre fínske médiá pred jeho plánovanou tlačovou konferenciou v utorok povedal, že fínska pohraničná a pobrežná stráž lokalizovali únik vo fínskej ekonomickej zóne. „Podľa predbežných informácií nie je možné, že poškodenie v plynovode bolo spôsobené normálnymi zmenami tlaku,“ povedal Orpo novinárom vo fínskom parlamente.

Balticconnector je obojsmerný 77-kilometrov dlhý plynovod spájajúci fínske mesto Inkoo a estónsky prístav Paldiski cez Fínsky záliv a s prevádzkou začal pred tromi rokmi. Väčšina plynu, ktorý prúdil plynovodom v nedeľu skoro pred uzavretím, smeroval z Fínska do Estónska, odkiaľ bol smerovaný do Lotyšska, uviedol estónsky prevádzkovateľ plynárenskej sústavy Elering.

Gasgrid Finland Oy uviedol, že fínsky plynárenský systém je stabilný a dodávka plynu bola zabezpečená prostredníctvom pobrežnej podpornej lode Exemplar, ktorá je plávajúcim terminálom na skvapalnený zemný plyn v Inkoo. Estónski odberatelia dostávajú podľa Eleringu plyn z Lotyšska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite