Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri Únie vyjadrili podporu Ukrajine a vyzvali aj na sprístupnenie humanitárnej pomoci Pásmu Gazy

.tasr .svet

Predstavitelia členských štátov EÚ diskutovali aj o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027, migrácii či početných hospodárskych otázkach.

Lídri Únie vyjadrili podporu Ukrajine a vyzvali aj na sprístupnenie humanitárnej pomoci Pásmu Gazy SITA/AP Photo/Virginia Mayo

európski lídri sa na dvojdňovom samite v Bruseli zaviazali, že Európska únia (EÚ) bude Ukrajine a jej obyvateľom naďalej poskytovať významnú finančnú, hospodársku, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu, a to tak dlho, ako to bude potrebné. Podporu Európska rada v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyjadrila aj Moldavsku. Uvádza sa to v záveroch Európskej rady zverejnených na jej webstránke.

Únia zdôraznila úmysel poskytovať Ukrajine udržateľnú vojenskú podporu, pripomenula, že je potrebné ju urýchliť a tiež vyzvala vysokého predstaviteľa pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, aby na základe rámca, ktorý má schváliť Rada, viedol s Ukrajinou konzultácie o budúcich bezpečnostných záväzkoch EÚ. Európska rada okrem iného avizovala aj zintenzívnenie poskytovania humanitárnej pomoci a pomoci v oblasti civilnej ochrany. Tiež vyzvala vysokého predstaviteľa a Európsku komisiu, aby urýchlili prácu s cieľom predložiť návrhy o tom, ako nasmerovať zmrazené ruské aktíva na podporu Ukrajiny, jej obnovu a rekonštrukciu. Únia by podľa nej tiež mala posilniť sankcie voči Rusku.

Európska rada zároveň odsúdila útoky palestínskeho militantného hnutia na Izrael zo začiatku mesiaca. „Izrael má právo brániť sa v súlade s medzinárodným právom a medzinárodným humanitárnym právom,“ uvádza sa v jej záveroch s tým, že vyzýva na prepustenie všetkých rukojemníkov. Európski lídri tiež vyjadrili „hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou v Gaze a vyzývajú na nepretržitý, rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a na jej poskytnutie ľuďom v núdzi prostredníctvom všetkých potrebných opatrení vrátane humanitárnych koridorov a prímerí na humanitárne účely“. Európska rada pripomenula, že je potrebné zabrániť regionálnej eskalácii a vyjadrila podporu dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

„Vzhľadom na poškodenie kritickej infraštruktúry v Baltskom mori spôsobené externou činnosťou Európska rada zdôrazňuje, že sú potrebné účinné opatrenia na posilnenie odolnosti a zaistenie bezpečnosti kritickej infraštruktúry,“ uvádza sa v záveroch. Európska rada vyjadrila tiež znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou na severe Kosova, odsúdila septembrový útok, ktorý viedol k eskalácii napätia, a zdôraznila, že je potrebná normalizácia vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Vyjadrila aj podporu úsilia o dosiahnutie udržateľného a trvácneho mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Predstavitelia členských štátov EÚ diskutovali aj o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027, migrácii či početných hospodárskych otázkach, ako je napríklad energetika, čisté technológie, emisne neutrálny priemysel či kritické suroviny. Odsúdili nedávne teroristické útoky vo Francúzsku a Belgicku a vyjadrili sústrasť obetiam nedávnych prírodných katastrof a extrémnych poveternostných javov v členských štátoch EÚ a v tretích krajinách.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite