Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cyprus sa snaží o vytvorenie námorného koridoru pre pomoc do Gazy

.tasr .svet

AFP poukazuje na to, že zúčastnené strany sa musia dohodnúť na logistike a zabezpečení námorného koridoru.

Cyprus sa snaží o vytvorenie námorného koridoru pre pomoc do Gazy SITA/AP Photo/Petros Karadjia Cyperský minister zahraničných vecí Constantinos Kombos (vľavo) a britský minister pre Európu Leo Doherty

cyprus zintenzívni svoje snahy na získanie podpory na otvorenie námorného koridoru, cez ktorý by z jeho prístavov mohla prúdiť humanitárna pomoc do vojnou zmietaného pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Cyprus je pripravený prispieť k vytvoreniu námorného koridoru z cyperských prístavov na dodávky pomoci do Gazy. Dnes budem znovu hovoriť s izraelským premiérom ako aj s lídrami inštitúcií Európskej únie a Spojených štátov, aby som zistil, ako postupuje implementácia tejto iniciatívy Cypru“, uviedol cyperský prezident Nikos Christodulidis.

Nikózia tvrdí, že poloha Cypru, ktorý je vzdialený asi 370 kilometrov severozápadne od Gazy, a jeho dobré diplomatické vzťahy so susednými arabskými krajinami a Izraelom z neho robia ideálne miesto na vysielanie pomoci. Cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos v uplynulých dňoch navštívil Jordánsko a absolvoval aj stretnutie s palestínskymi vedením v Ramalláhu. Cyperský prezident do rokovaní zapojil aj svojho egyptského kolegu Abdala Fattáha Sísího.

AFP poukazuje na to, že zúčastnené strany sa musia dohodnúť na logistike a zabezpečení námorného koridoru. Cyprus je v súčasnosti tiež tranzitným centrom pre cudzincov, ktorí sa evakuujú z Izraela.

Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) v pondelok upozornila na to, že obmedzený počet humanitárnych konvojov vstupujúcich do pásma Gazy z Egypta nepostačuje na uspokojenie „bezprecedentných humanitárnych potrieb “tamojších civilistov.

Izrael spustil rozsiahle bombardovanie pásma Gazy po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas odtiaľ zaútočilo 7. októbra na Izrael. Militanti zabili v Izraeli vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov, ďalších približne 240 uniesli do pásma Gazy. V dôsledku odvetných útokov Izraela v pásme Gazy podľa tamojších úradov zahynulo doteraz vyše 8500 ľudí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite