Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko vrátilo Ukrajine krymský zlatý poklad

.tasr .svet

Po roku 2014 si naňho po nelegálnej anexii Krymu začalo nárokovať Rusko.

Holandsko vrátilo Ukrajine krymský zlatý poklad sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

starobylý krymský poklad známy pod názvom „skýtske zlato“ Holandsko v pondelok - po takmer desiatich rokoch - vrátilo Ukrajine. Múzeum starožitností Allarda Piersona v Amsterdame oznámilo, že všetky časti pokladu sa už nachádzajú v Kyjeve, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Historici ukrajinského Národného historického múzea poďakovali amsterdamskému múzeu za starostlivé uchovanie artefaktov, ako aj za pomoc dostať ich domov.

Kultúrne artefakty z výstavy „Krym - Zlato a tajomstvá Čierneho mora“ postihol konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, pripomína DPA.

Zlatý poklad, ktorého vek sa odhaduje na zhruba 2000 rokov, sa do Amsterdamu na výstavu dostal v roku 2014 zo štyroch múzeí ukrajinského polostrova Krym. Rusko si na poklad začalo nárokovať v ten istý rok po nelegálnej anexii Krymu.

Múzeum v Amsterdame cenné artefakty po skončení výstavy na Krym nevrátilo, pretože nevedelo, kto je ich právoplatným vlastníkom. Poklad tak zostal v Holandsku až po vyjasnení právnej situácie. Najvyšší súd v holandskom Haagu v lete 2023 zamietol požiadavku Ruska a nariadil vrátenie pokladu Ukrajine.

Riaditeľka Múzea Allarda Piersona v Amsterdame Els van der Plasová vyjadrila potešenie, že situácia sa konečne vyjasnila a „predmety boli vrátené“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v prvej reakcii na vrátenie pokladu Ukrajine uviedol, že zlato „patrí Krymu a musí byť tam“. 

Moskvou dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov medzitým uviedol, že spor o právne vlastníctvo chce vyriešiť vojenskou cestou - ruským víťazstvom nad Ukrajinou, cituje DPA.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite