Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael na hranici s Pásmom Gazy opäť vyhlásil letecký poplach

.tasr .svet

Izraelská armáda v utorok nadránom informovala o ďalšom leteckom poplachu na svojom území.

Izrael na hranici s Pásmom Gazy opäť vyhlásil letecký poplach SITA/AP Photo/Leo Correa

izraelská armáda posilnila svoje operácie proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas ponelkovej návštevy vojakov v tejto pobrežnej palestínskej enkláve vyhlásil, že Izrael v nasledujúcich dňoch „zintenzívni boj (v Gaze)“. Netanjahu hovoril o dlhej bitke, ktorej koniec je v nedohľadne.

Hamas medzitým odmietol dočasnú prestávku v bojoch a miesto toho vyzval na trvalé prímerie. Reagoval tak na správu arabských médií, podľa ktorej Egypt zhotovil návrh na postupné ukončenie bojov v Gaze.

Terajšiu vojnu v Gaze vyvolal najhorší masaker v dejinách Izraela, pri ktorom Hamas a ďalšie skupiny 7. októbra zabili viac ako 1200 ľudí. Ďalších 240 osôb odvliekli ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Izrael následne spustil rozsiahle vzdušné útoky a od konca októbra aj pozemnú ofenzívu v izolovanej pobrežnej oblasti. Podľa palestínskych zdrojov prišlo počas tejto vojny v Gaze o život už najmenej 20 600 ľudí a ďalších vyše 54.500 utrpelo zranenia. Viacero agentúr OSN predtým uviedlo, že počty uvádzané palestínskym rezortom zdravotníctva sú vierohodné.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite