Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko je pripravené podpísať s Iránom veľkú medzištátnu zmluvu

.tasr .svet

Obe krajiny podliehajú prísnym medzinárodným sankciám.

Rusko je pripravené podpísať s Iránom veľkú medzištátnu zmluvu sita/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruské ministerstvo obrany je pripravené podpísať s Iránom veľkú medzištátnu zmluvu. Ruský rezort o tom informoval po telefonickom rozhovore ministrov obrany oboch krajín – Sergeja Šojgua a Mohammada Rezá Aštijáního, uvádza sa v správe stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). 

Ministri počas telefonátu diskutovali o vojensko-technickej spolupráci a otázkach regionálnej bezpečnosti, doplnila RFE/RL.

Irán je jednou z mála krajín, ktoré pokračujú v kontaktoch s Moskvou aj počas vojny Ruska proti Ukrajine. Západné krajiny obviňujú Teherán, že dodáva ruskej armáde zbrane, ktoré sa používajú na útoky na ukrajinskom území. Rusko a Irán to popierajú, dodala RFE/RL.

Rusko je zároveň považované za najväčšieho investora do iránskej ekonomiky. Podľa iránskeho ministerstva hospodárstva predstavoval vlani objem zahraničných investícií viac ako štyri miliardy dolárov - z toho dve tretiny pripadli na Rusko.

Koncom minulého roka ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu na stretnutí v Moskve podpísali deklaráciu o spôsoboch, ako čeliť a kompenzovať negatívne dôsledky medzinárodných sankcií. Irán žije pod medzinárodnými sankciami už viac ako 40 rokov - od islamskej revolúcie v roku 1979.

Až do februára minulého roka Iránu patrilo prvé miesto v rebríčku, pokiaľ ide o počet jednotlivcov a spoločností, ktorých sa sankcie týkajú. Podľa analytikov Castellum. AI bolo ku dňu 22. februáru 2022 uvalených proti Iránu viac ako 3600 sankcií a proti Rusku takmer 2700 sankčných opatrení.

Po útoku na Ukrajinu z 24. februára 2022 sa však svetovým lídrom v sankčných obmedzeniach stalo Rusko - od februára 2022 do októbra 2023 bolo proti Rusku uvalených 15.200 sankcií a proti Iránu „len“ niečo vyše tisíc, dodala RFE/RL.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite