Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodný súdny dvor bude rozhodovať o žalobe Ukrajiny voči Rusku

.tasr .svet

Rusko doteraz odmietalo požiadavku arbitrov zastaviť inváziu argumentom, že súd nemá právomoc vo veci rozhodovať.

Medzinárodný súdny dvor bude rozhodovať o žalobe Ukrajiny voči Rusku sita/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

medzinárodný súdny dvor (MSD) v piatok oznámil, že je v jeho právomoci rozhodovať o časti zo žaloby, ktorú Ukrajina podala na Rusko krátko po vojenskej invázii z roku 2022. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

Kyjev vo svojom podaní tvrdí, že Moskva použila falošné tvrdenia o genocíde páchane Ukrajinou v Donbase na to, aby ospravedlnila svoju inváziu, čím porušila Dohovor OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948.

Moskva tieto obvinenia odmieta a vlani pred MSD tvrdila, že tento hlavný súdny orgán OSN by mal žalobu zamietnuť. Právnici Ruska sudcom vlani v septembri povedali, že Rusko svoje vojenské operácie na Ukrajine neodôvodnilo dohovorom o genocíde, ale právom na sebaurčenie a sebaobranu.

Súd v piatok uviedol, že môže rozhodovať o žiadosti Ukrajiny o vyhlásenie, že Kyjev nie je zodpovedný za genocídu. Podľa sudcov však MSD nemá jurisdikciu v prípade ukrajinských tvrdení, že invázia Ruska porušila dohovor o genocíde a že uznanie separatistických republík na východe Ukrajiny Moskvou bolo tiež porušením tohto dohovoru.

MSD v predbežnom rozhodnutí v marci 2022 nariadil Rusku okamžite zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Rusko však namietalo s tvrdením, že súd OSN, ktorý rozhoduje o sporoch medzi štátmi, nemá právomoc rozhodovať v tomto prípade. MSD do v piatok poprel s tým, že v tejto veci jurisdikciu má.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite