Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela

.tasr .svet

Izrael údajne útočil aj na materskú školu v meste Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom, kde sa ukrývali vysídlení obyvatelia.

Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela SITA/AP Photo/Hatem Ali

izraelské nálety po celom území Pásma Gazy si v noci na nedeľu vyžiadali najmenej 92 obetí, uvádza gazské ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V posledných dňoch narastajú obavy z tohto, že izraelské pozemné sily vpadnú do tohto mesta.

OSN uvádza, že v Rafahu žilo pred vojnou približne 200 000 ľudí a teraz tam žije viac ako polovica všetkých obyvateľov Pásma Gazy.

Státisíce vysídlených obyvateľov sa tam vydalo v snahe nájsť útočisko pred bojmi v zvyšných častiach Pásma Gazy a žijú tam v provizórnych prístreškoch a táboroch. Izraelské nálety však pokračujú aj tam.

V sobotu sa niekoľko ľudí zhromaždilo pred miestnou nemocnicou, aby sa modlili za obete po ďalších izraelských náletoch.

„Deti spali a zrazu prišlo bombardovanie. Spálňa sa zrútila na moje deti. Boh si jedno z nich vzal, tri smrti unikli,“ povedal pre AFP jeden z obyvateľov.

Medzinárodní sprostredkovatelia sa zároveň v posledných dňoch snažia o uzavretie dohody o ukončení bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Jeden z najvyššie postavených predstaviteľov Hamasu v Libanone Usáma Hamdán však v sobotu uviedol, že podľa tohto hnutia v dohode chýbajú niektoré detaily.

Hamdán uviedol, že Hamas potrebuje viac času na „oznámenie svojho stanoviska, ktoré bude založené... na túžbe čo najrýchlejšie ukončiť agresiu, ktorou trpia naši obyvatelia“.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po brutálnom teroristickom útoku Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1160 obetí, najmä civilistov. Izrael následne spustil ofenzívu v tejto palestínskej enkláve, ktorá si podľa gazského ministerstva zdravotníctva doteraz vyžiadala najmenej 27.000 obetí, väčšinou žien a detí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite