Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grossi navštívil Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine

.tasr .svet

Pred návštevou elektrárne hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a stretol sa aj s ukrajinskými jadrovými expertmi.

Grossi navštívil Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá leží na Ruskom kontrolovanom území na východe Ukrajiny. Nezverejnil však takmer nijaké bližšie informácie o tom, čo v elektrárni zistil, informovala v noci na štvrtok agentúra DPA.

Návšteva pomohla MAAE dotvoriť si mienku o stave elektrárne, povedal Grossi v krátkom videu po návrate na Ukrajinou kontrolované územia.

„Fyzická integrita elektrárne je relatívne stabilná. Menej často prichádza k priamym útokom alebo ostreľovaniu v jej okolí, čo je pozitívny vývoj, ale vnímame to s mimoriadnou opatrnosťou,“ citovala Grossiho agentúra AFP.

Išlo už o štvrtú návštevu Grossiho v tejto najväčšej jadrovej elektrárni v Európe od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi.

Grossi uviedol, že počas návštevy sa sústredil na ochranu elektrárne, jadrovú bezpečnosť, stav reaktorov a chladiaceho systému, kvalifikáciu tímu prevádzkujúceho závod a podobné aspekty.

Pred cestou do ZAES hovoril Grossi s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a stretol sa aj s ukrajinskými jadrovými expertmi.

Ruská armáda začala okupovať Záporožskú jadrovú elektráreň už v marci 2022, len približne mesiac po začiatku invázie. Medzinárodne spoločenstvo znepokojovalo opakované ostreľovanie elektrárne a jej okolia, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina.

Od septembra 2022 sa v ZAES nachádzajú stáli pozorovatelia MAAE, ktorí elektráreň monitorujú. Napriek tomu, že zariadenie nie je v prevádzke, vyžaduje si neustálu údržbu, aby sa zabránilo jeho prehriatiu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite