Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Litva uzatvorila ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom

.tasr .svet

Otvorené zostávajú už len dva zo štestich priechodov.

Litva uzatvorila ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom SITA/Motorola Solutions

litva z bezpečnostných dôvodov od piatku dočasne uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom. Znamená to, že otvorené zostávajú len dva zo šiestich priechodov na takmer 680 kilometrov dlhých hraniciach oboch krajín, uviedla agentúra DPA.

Litovská vláda najnovšie rozhodla o zatvorení priechodov Lavoriškes a Raigardas. Cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť lepší prehľad o presune tovaru a ľudí cez hranice, ako aj obmedziť pašovanie a pokusy o dovoz a vývoz tovaru, na ktorý sa vzťahujú sankcie.

V lete 2023 boli uzatvorené hraničné priechody Šumskas a Tverečius. Otvorené tak zostávajú len priechody Medininkai a Šalčininkai, ktoré však nemôžu využívať chodci ani cyklisti. 

Nastupovanie a vystupovanie cestujúcich bude obmedzené aj na železničných hraničných priechodoch Kena a Kybartai, kde zastavujú vlaky premávajúce medzi Ruskom a ruskou exklávou Kaliningrad.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská žijúca v exile v Litve uzavretie hraničných priechodov kritizovala a označila to za vytváranie „železnej opony“.

Vláda vo Vilniuse túto kritiku odmietla. „Prijaté rozhodnutia zodpovedajú dobe, výzvam pre národnú bezpečnosť a geopolitickej situácii,“ povedala ministerka vnútra Agne Bilotaiteová. Zdôraznila, že Litva naďalej ponechá otvorený humanitárny koridor pre „ľudí utekajúcich pred (bieloruským) režimom“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite