Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumunský prezident oznámil kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO

.tasr .svet

Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok oznámil, že sa bude uchádzať o post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie.

Rumunský prezident oznámil kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

„rozhodol som sa prihlásiť do výberového konania na post generálneho tajomníka NATO,“ povedal Iohannis novinárom. Dodal, že „túto kandidatúru preberá v mene Rumunska s plnou zodpovednosťou“.

Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa funkcie ujal v roku 2014. Jeho mandát sa končí tento rok v októbri, pričom vlani v júli mu bol už po štvrtýkrát predĺžený vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine. Meno jeho nástupcu by malo byť oznámené pred júlovým samitom vo Washingtone.

V súvislosti s menom nového šéfa NATO sa často skloňuje holandský premiér Mark Rutte. Podporu mu vo februári vyjadrilo Nemecko, jeho prípadnú kandidatúru podporila aj britská vláda. Diplomatické zdroje uviedli, že Rutteho považujú za favorita medzi kandidátmi aj USA a Francúzsko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite