Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

.tasr .svet

Nový balík bude zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane.

USA: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu sita/AP Photo/Evan Vucci

americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Nový balík bude podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane.

Oznámenie o novom balíku prichádza v čase, keď ruské jednotky v piatok podnikli pozemný útok neďaleko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov na severovýchode krajiny.

Nové vojenské dodávky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur, ktorý odobril Kongres USA a predošlý mesiac podpísal prezident Joe Biden. Ukrajinská armáda sa sťažuje na nedostatok munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru. V bojoch na východnom fronte tiež zaznamenali územné zisky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite