Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

.tasr .svet

Slovenská prezidentka pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine.

Prezidentka Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko Prezidentka v Kyjeve, 10. 5. 2024

navštívila Černihivskú oblasť, ktorá na severovýchode priamo susedí s Ruskom, pričom bombardovanie a boje ju veľmi poznačili. Obnova tejto oblasti však napreduje a aktívne sa na nej podieľa aj Slovensko, konštatuje Čaputová v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

„Navštívili sme školu v obci Trysvjatska Sloboda, v ktorej aj s našou pomocou prebieha rekonštrukcia protiraketového krytu, aby sa v ňom deti mohli učiť aj počas množstva poplachov,“ informuje prezidentka SR. 

V meste Černihiv si zase Čaputová s delegáciou pozrela kontajnerové mestečko, s ktorého výbavou pomáhalo aj Slovensko. Žijú v ňom presídlení obyvatelia, ktorí prišli o svoje domovy. „Niektorí tam žijú už takmer dva roky a naše mimovládne organizácie pomáhajú, aby ich život aj v takýchto provizórnych podmienkach bol znesiteľnejším,“ uviedla.  

Čaputová v tomto meste navštívila aj Černihivskú národnú polytechnickú univerzitu, ktorá bola pri ruských útokoch už dvakrát poškodená. Miestni predstavitelia prezidentke SR podľa jej slov povedali, že nádej čerpajú vďaka ľuďom a pomoci zo strany medzinárodného spoločenstva vrátane Slovenska, za ktorú sú nesmierne vďační. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite