Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lavrov: Ak sa chce Západ biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je pripravené — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Rusko zosilnelo svoje varovania o nebezpečenstve vzniku priameho konfliktu s NATO po vyjadreniach francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Lavrov: Ak sa chce Západ biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je pripravené — čo to znamená podľa Eugena Kordu sita/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

ak sa chcú západné krajiny biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Je to ich právo, ak to chcú na bojisku, bude to na bojisku,“ citovala Lavrova ruská agentúru RIA Novosti. 

Rusko zosilnelo svoje varovania o nebezpečenstve vzniku priameho konfliktu so Severoatlantickou alianciou po vyjadreniach francúzskeho prezidenta. Emmanuel Macron odmietol vylúčiť možnosť, že Západ by na Ukrajinu niekedy v budúcnosti mohol vyslať svojich vojakov. 

Kremeľ minulý týždeň uviedol, že vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu by bolo mimoriadne nebezpečné a podľa ruského prezidenta Vladimira Putina by to mohlo viesť k tretej svetovej vojne.

Skúsený diplomat Lavrov je vo funkcii ministra zahraničných vecí už dve desaťročia. Najnovšie vyjadrenie predniesol na parlamentom pohovore o opätovnom vymenovaní do funkcie v novej vláde. Jej vznik vyplýva z ústavy, pretože Putin sa začiatkom mája po voľbách stal prezidentom na nové šesťročné funkčné obdobie.

Lavrov počas pohovoru tiež uviedol, že júnové mierové rokovania o konflikte na Ukrajine vo Švajčiarsku sú akýmsi ultimátom pre Moskvu. Situáciu prirovnal k potrestaniu žiaka, o ktorom učitelia rozhodujú bez jeho účasti a následne mu len oznámia trest. „S nikým sa takto nemôžete rozprávať, obzvlášť nie s nami,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie. 

vysvetlenie Eugena Kordu:

ak Lavrov vyhlási, že Rusko je pripravené bojovať, keď sa západné krajiny budú chcieť biť za Ukrajinu na jej území, treba sa pýtať, čo to v skutočnosti znamená. Pravdepodobne nič iné len to, že nás chce vystrašiť, aby sme o takom scenári ani neuvažovali. Vojská západu by však na Ukrajinu išli so súhlasom ukrajinskej vlády a aj prevažnej väčšiny jej obyvateľov a Ruský agresor by sa okamžite ocitol v situácii, ktorú si neželá. Preto sa Lavrov vyhráža. On totiž bojuje v cudzine a naši vojaci (vojská západu) by bojovali v podstate na domácej pôde. 

Iste, taký Robert Fico by vyslanie slovenských vojakov neschválil a to aj za cenu toho, že jeho vnukovia by už v dôsledku jeho zbabelosti asi žili v ruskom svete. Lenže brániť sa myšlienke, že možno príde čas, kedy sa naozaj budeme musieť pred agresorom brániť nielen dodávkami zbraní, ale aj našou osobnou účasťou, je zbabelé a hlavne hlúpe. Musíme Lavrovovi odkázať, že my sa nechceme len brániť, ale že si želáme jedinú vec. Porážku Ruska. 

V tom má francúzky prezident pravdu. Táto vojna nám totiž ukázala pravú podstatu Ruska. Ronald Regan ju pomenoval trefne „ríšou zla“. Nemýlil sa, aj keď sa nejaký čas pomerne úspešne pretvarovala. Rusko vie, že nie je schopné Ukrajinu dobyť, a nevie ako túto vojnu ukončiť. Celkom zjavne sa obáva toho, čo západ mal urobiť už dávno. Dať Ukrajine nielen všetky zbrane potrebné na jeho porážku, ale aj jasne povedať, že keď bude treba, tak západ (NATO) zasiahne. Lebo či sa to už našim „chcimírom“ páči alebo nie na Ukrajine sa bojuje aj o našu slobodu a prosperitu. V najbližších mesiacoch budeme mať na výber - buď sa Lavrovovým vyhrážkam podvolíme a pustíme do gatí alebo celej tej bande z Kremľa ukážeme, že strašenie nezaberá. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite