Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle

.tasr .svet

Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami.

Krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle SITA/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

ministri členských krajín Európskej únie (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Schválený pakt pozostáva z desiatich právnych predpisov, ktoré podporuje veľká väčšina členských štátov EÚ. Slovensko pred utorňajším hlasovaním naznačovalo, že pri dvoch predpisoch bude hlasovať proti a pri ôsmich sa hlasovania zdrží.

Podobnú pozíciu hlásili aj Maďarsko a Poľsko, ktoré však podľa tlačovej agentúry DPA hlasovali proti celému balíku. Proti jednotlivým častiam paktu boli aj Rakúsko a Slovinsko.

Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami. Kritizovali ho najmä tie štáty, ktoré chcú znížiť imigráciu, na druhej strane mali k novému súboru celoúnijných predpisov výhrady aj aktivisti a organizácie, ktoré chcú utečencom uľahčiť príchod do EÚ.

Členské štáty budú mať dva roky na to, aby zaviedli nové predpisy do svojho vnútroštátneho práva.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite