Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný zákon o zahraničnom vplyve — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

Na základe navrhovaného zákona by sa musela každá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako organizácia „sledujúca záujmy cudzej mocnosti“.

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný zákon o zahraničnom vplyve — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/Mtavari Channel via AP Demonštranti na opozičnom proteste proti „ruskému zákonu“ neďaleko budovy parlamentu v centre gruzínskeho Tbilisi.

gruzínsky parlament v utorok v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o „zahraničnom vplyve“, informovali tamojšie médiá. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Poslanci hlasovali za jeho prijatie  v pomere 84 ku 30. Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta. 

Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako organizácia „sledujúca záujmy cudzej mocnosti“, ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizuje aj Európska únia, Rada Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa pritom snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

.vysvetlenie Maríny Galísovej:

Gruzínsko má nakročené do náručia Ruska — to je vysvetlenie prijatia tohto zákona proti mimovládnym organizáciám a médiám. Lebo tento zákon je Ruskom priamo inšpirovaný a jeho cieľom je po vzore Ruska vytvoriť neslobodnú spoločnosť. 

Mimovládne a nezávislé organizácie sú ostrovčekmi slobody a nesloboda ich chce pohltiť pod zámienkou, že šíria západný vplyv. Pravda je taká, že Gruzínsko je skutočne pod zahraničným vplyvom, vplyvom neblahým, ba smrtiacim. 

Ale ten smrtiaci vplyv prichádza nie zo Západu, on prichádza z Ruska, oživujúceho svoj sovietsky sen o dominancii. Gruzínski občania, ženy, muži, mladí ľudia, seniori, sú teraz na uliciach Tbilisi mlátení políciou, postrekovaní z vodných diel, pretože protestujú proti zákonu, ktorý práve prešiel tretím čítaním. 

Protestujú proti sovietizácii svojej spoločnosti a vlastnými telami bránia vlajky EÚ. Také nadšenie pre európsky civilizačný priestor by sme u nás márne hľadali. Ale určite bude potrebné ho nájsť, pretože presne to, čím prechádza Gruzínsko, čaká nás.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite